Свято Маланки: від язичництва до сьогодення

Богдана Костюк Київ, 14 січня (RadioSvoboda.Ua) – У ці години Україною мандрує Маланка: заходить у сільські хати, за вітром біжить по долинах і горах, поміж будівель у містах ховається. Чекає на Маланку чи не кожна українська родина.
Маланку відзначали на теренах сучасної України задовго до того, як князь Володимир хрестив Київську Русь. І зв’язок між язичницькими та християнськими святами простежується дуже легко, стверджує краєзнавець Олесь Поліщук: «Маланка і все інше – це якраз зв’язане було з дохристиянською традицією, язичницькою. Християнство наклалось і використало язичницькі свята. Взяти класичні дослідження вчених. Там видно, що дохристиянський календар і християнський накладені один на одного».

Святкує вся Україна

Етнограф Олексій Доля на власному досвіді переконався, що Маланку, чи то Василя, досі відзначають по цілій Україні: «Вертепи ходять і ряжені ходять – це з давніх-давен по усій Україні було. Я на Миколаївщині пару років тому записував такі потрясаючі «василики» і «маланки», там коза, дід».



14 січня приходить Новий рік за старим стилем, це завжди бажане свято у кожній родині. З ним пов''язані сподівання на краще: добробут, родинну злагоду, щедрий врожай зернових та садовини, приплід худоби, здоров''я у людей, каже Олексій Доля. І переповідає «сценарій» народного свята: господарі прокидаються рано, прибирають у хаті. Бо ж від Святого вечора до Василя підлогу ніхто не підмітав, щоб не вимести і не винести щастя та долі з хати. Сію-сію, посіваю...

Старого Нового року з нетерпінням чекають хлопчики, адже цього дня їм випадає добра нагода заробити гостинці і гроші. Ще вдосвіта, набравши у кишені зерна, вони вирушають до сусідів і родичів посівати. Найчастіше посівають пшеницею, можна посівати житом, ячменем, вівсом. Посіваючи, діти промовляють: «Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця, на щастя, на здоров’я, на Новий рік, щоб ще краще вродило, як торік, конопельки до стельки, льон по коліна, щоб Вас, господарю, голова не боліла!» Дівчата ж просять Маланку подарувати кохання, просять про кращу долю.

Ані час, ні сучасна глобалізація не здатні змінити або знищити стару добру Маланку. Бо це генетична пам’ять народу, нагадують науковці.