Росія і Болгарія підписали домовленість про новий газопровід, який іще збільшить вплив Москви на європейському енергетичному ринку

У перебігу візиту російського президента Владіміра Путіна до Софії підписали угоду про участь Болгарії у спорудженні газопроводу «Південний потік».
У перебігу візиту російського президента Владіміра Путіна до Софії підписали угоду про участь Болгарії у спорудженні газопроводу «Південний потік».

Пропонований газопровід вартістю 10 мільярдів доларів має транспортувати російський газ дном Чорного моря з Новоросійська до Болгарії і далі у країни південної Європи.

Президент Болгарії Ґеорґі Пирванов привітав цю угоду. «Такий проект означає набагато більше гарантій від усіх і для всіх сусідів, а також європейських і міжнародних партнерів – гарантій енергетичної безпеки в регіоні», – заявив він.

«Південний потік» буде по суті конкурентом газопроводу «Набукко», побудову якого підтримують Євросоюз і США і який має постачати до Європи газ із Каспійського басейну в обхід території Росії.

У Євросоюзі не проти такої конкуренції, але далі вважають за пріоритетний свій проект, заявив речник Комісара ЄС із енергетики Ферран Таррадельяс і Еспунь.

«Ми вважаємо, що „Південний потік“ – це газопровід, який може забезпечити постачання від традиційного поставника до нової частини Європейського Союзу, отож ми зовсім не проти цього проекту в його нинішньому вигляді. Але для Європейського Союзу він не вважається за пріоритетний проект у тому ж розумінні, як „Набукко“. І я б хотів наголосити, чому пріоритетним є проект „Набукко“ – тому, що він має подати газ від нетрадиційного поставника і іншим шляхом транспортування», – сказав він.

Софія й Москва уклали також угоду про будівництво Росією атомних блоків для болгарської електростанції «Белене».

Матеріали до теми:

• Росія і Владімір Путін продовжують газовий наступ на Європу. Цього разу – через Болгарію та Сербію (Аналітичний огляд)