Вибори у Сербії: чи проголосують громадяни за європейський вибір?

Анамарія Рамач Белград, 21 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Сербії вчора провели президентські вибори, перші у незалежній державі після розвалу державного об’єднання з Чорногорією та прийняття нової Конституції. За результатами першого кола голосування попереду опозиційний кандидат, представник ультранаціоналістичної Сербської радикальної партії Томіслав Ніколич. Як йому вдалося досягти такого результату?
За даними Центральної виборчої комісії, Томіслав Ніколич здобув понад 39, 5% голосів виборців. Його найближчий суперник, чинний президент Сербії Борис Тадич, голова Демократичної партії, отримав на 4 відсотки менше. Несподіванкою стала надзвичайно велика активність виборців: на дільниці прийшли понад 60 відсотків виборців, а це більше, ніж на попередніх виборах.

Дещо про причини активності виборців

Люди збагнули, що йдеться про вирішальний вибір: голосувати за президента, який буде вести країну у напрямку до Євросоюзу, чи за самодостатність країни та її ізоляцію. Адже відомо, що Томіслав Ніколич, колишній союзник Слободана Мілошевича, є членом партії, яка виступає проти співробітництва з країнами Євросоюзу й інтеграції з НАТО та за поглиблення співробітництва з Російською Федерацією. Звертаючись до своїх прихильників, у неділю ввечері Николич заявив: «Сербія показала, що повністю підтримала моє бажання провести зміни. Громадяни Сербії відгукнулися на це бажання. Кампанія була важкою. Ми відкрили шлях до перемоги і в другому раунді. Нас чекає багато роботи. Ми не здамося, бо ніколи не були ближчі до змін».

Чого чекати у другому раунді?

Політичні аналітики вважають, що нинішній президент Тадич зможе випередити свого головного суперника Ніколича у випадку, якщо у другому раунді забезпечить підтримку всіх проєвропейських сил. Очікується, що прихильники прозахідного ліберала Чедомира Йовановича голосуватимуть за Тадича, в той час як Ніколича підтримають прихильники кандидата від Соціалістичної партії Мілутина Мрконіча.

Воїслав Коштуніца як вирішальний фактор

Тому вирішальну роль, найвірогідніше, відіграє прем’єр-міністр Воїслав Коштуніца, партнер президента Тадича у правлячій коаліції, який у першому турі підтримав іншого кандидата – Велиміра Ілича.

Чинний президент Тадич впевнений у перемозі у вирішальному раунді: «Дивлюся на другий раунд з великим оптимізмом, і я впевнений у перемозі на цих президентських виборах».

На президентських виборах 2004 року ситуація у першому раунді була така сама: Ніколич переміг Тадича. Але у другому раунді Тадич отримав переконливу перемогу з 53 відсотками голосів. Варто нагадати, що між двома турами 28 січня очікують підписання Угоди про стабілізацію та приєднання Сербії до ЄС. Якщо Угоду підпишуть, то додатково збільшаться шанси нинішнього президента Сербії.

Другий раунд виборів, згiдно з Конституцiєю, вiдбудеться в Сербії за два тижнi – 3 лютого.