Передвиборна боротьба у США

Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У передвиборній президентській кампанії у Сполучених Штатах надходить серія первинних виборів, праймеріз, які можуть стати вирішальними у визначенні кандидатів. Боротьба у демократичній партії між головними претендентами – Бараком Обамою і Гілларі Клінтон – загострилася такою мірою, що дійшло до проявів особистої неприязні. У таборі республіканців подібного поки що не зауважили.

За підрахунками, на праймеріз демократів у Південній Кароліні, які відбудуться в кінці тижня, 60 відсотків виборців складатимуть афроамериканці. Отож, сенатор Барак Обама кинув на стіл расовий козир. Виступаючи у негритянській церкві в Атланті, де 40 років тому проповідував Мартін Лютер Кінг, Обама повторив знаменитий заклик борця за громадянські права чорношкірого населення: «Настав час, коли нам конче потрібна єдність».

Християнин з мусульманським минулим?

Під час телевізійних дебатів Обама нагадав, що Гілларі Клінтон колись була директором мережі магазинів «Вол Март», відомої своєю антипрофспілковою позицією. У відповідь сенатор Клінтон заявила, що кошти на агітаційну кампанію Обами збирає власник нетрищ у негритянському районі Чікаго.

Як стало відомо, Обама щойно повернув цьому «власникові нетрищ» 40 тисяч доларів. З другого боку, колишній президент Білл Клінтон, який активно допомагає своїй дружині, назав «вигадкою» твердження Обами, що той від самого початку виступав проти війни в Іраку. Обама ж заявив, що невідомо, хто є його суперником – пані Клінтон чи її чоловік з його потужною партійною машиною.

Між тим, в інтернеті поширюються публікації про мусульманську молодість Обами, наголошується, що його повне ім''я – Барак Хусейн Обама. Сестра Обами Майя в інтерв''ю журналові «Нью-Йорк Таймс Мегезін» сказала, що Барак останні 20 років є християнином. Щоправда, вона нічого не казала про попередні 26 років його життя.

Республіканці уникають образ

Серед республіканців жоден із кандидатів не доходив до випадків особистої ворожнечі. Сенатор Джон МакКейн, переможець праймеріз у Південній Кароліні, казав про ідеї, які споріднюють його однопартійців: «Я прагну номінації від своєї партії, оскільки я певен, що принципи республіканської партії – це віра в те, що здоровий глузд і здібності вільного народу відповідають інтересам Америки. Ми завжди вважали, що найперший обов''язок уряду – захищати країну від ворогів і щоб американський народ був вільний від важкої руки уряду, який витрачає надто багато народних коштів, щоб зробити для людей те, що вони краще зроблять самі для себе».