360 років від початку Хмельниччини

Віталій Пономарьов Київ, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Хіба в тебе, дурню, немає шаблі?» – саме так, за переказами, відповів ко­роль Речі Посполитої Владислав ІV чигиринському сотникові Богдану Хмель­ницькому, коли той поскаржився йому на утиски з боку влади. 360 ро­ків то­му Хмельницький підняв на Запорозькій Січі козацьке повстання, з яко­го, власне, і по­ча­лася Хмельниччина.
1646 року чигиринський підстароста Данило Чаплинський вчинив наїзд на хутір Суботів, що належав чигиринському сотнику Богданові Хмельницькому. Чаплинський вивіз з хутора коханку Хмельницького Мотрону, а його ма­ло­літнього сина Ос­та­па так побив канчуками, що той невдовзі помер. У по­шуках справедливості Хмель­ницький звертався до суду, ко­ро­ля та Сейму, од­нак безуспішно. Врешті-решт, Чаплинський ві­дібрав у ньо­го Суботів.

Початок повстання

Шабля Богдана Хмельницького. Залізо, дерево, шкіра. Кування, таушування золотом. Розміри: 99,5 х 5,3 см
У жовтні 1647 року Хмельницький був заарештований за зви­ну­ваченням у підготовці повстання і переданий чигиринському полковнику Станіславу Кричевському. Той доводився Богданові кумом і незабаром від­пустив його на поруки. Наприкінці грудня Хмельницький та ще три чи­ги­рин­сь­ких сотники виїхали на Запоріжжя і отаборилися на дніп­ро­во­му ос­трові То­маківці за 60 км на південь від Хортиці. До них почали схо­дитися за­порожці, які так само не хотіли миритися зі сваволею польської влади.

Саме прагненням козаків відстояти свої права пояснював Хмель­ницький причини пов­стан­ня у всіх своїх подальших розмовах із польськими урядовцями: «Я з товариством моїм був дуже ображений, притиснений і скривджений, а справедливості не міг добитися; зібралася б скарг до короля велика скриня, а король хоч би і захотів відновити справедливість, так ніхто його у вас не слухає, тому і казав нам вольності шаблею здобувати».

25 січня 1648 року Хмельницький почав облогу Січі на мисі Микитин Ріг. Її захища­­ли польська залога та козаки Черкаського реєстрового полку, що перебував на королівській службі. Опівночі 30 січня Хмельницький штурмом оволодів Січчю, при цьому реєстрові козаки перейшли на бік повстанців.