У світі тривають атаки на журналістів, а в Україні журналістика стала заручницею політичної доцільності (звіт американського Комітету захисту журналістів).

Василь Зілгалов Прага, 4 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Комітет захисту журналістів (CPJ) з штаб-квартирою в Нью-Йорку оприлюднив щорічний звіт про атаки на пресу у світі в 2007 році. У документі йдеться про те, що однією з головних проблем для журналістів залишаться їхня незахищеність і безкарність для тих, хто переслідує працівників преси. За цими даними, минулого року було вбито у зв’язку з професійною діяльністю щонайменше 65 журналістів, на кінець 2007 року 127 представників цієї професії були в ув’язнені, більша половина з яких за обвинуваченням у оприлюдненні державної таємниці, чи за підривну діяльність. В Україні, як сказано у звіті КЗЖ, журналісти змушені пристосовуватися до політичної доцільності.
У щорічному звіті Комітету захисту журналістів сказано, що головними проблемами у діяльності працівників преси у 2007 році були: обмеження їхньої діяльності урядами під різними приводами державної доцільності (наприклад, у Китаї), обвинувачення журналістики в криміналі в Росії та Середній Азії, правовий тиск на журналістів в арабському світі.

Вбивства стали остаточною формою цензури у світі

Поширена практика насильства над журналістами.Уже другий рік найбільше гине журналістів в Іраку – у 2007 там були вбиті при виконанні професійних обов’язків 32 працівники преси. У звіті КЗЖ сказано, що «вбивства стали остаточною формою цензури у світі». За журналістську діяльність у минулому році було вбито щонайменше 65 осіб ( у 2006 – 56) і ще 23 випадки загибелі журналістів розслідуються сьогодні КЗЖ. За останні 15 років лише у 1994 році загинуло більше, ніж у 2007 році, – 66 журналістів. «Найбільша загроза для журналістів – це безкарність для їхніх переслідувачів», — сказано у звіті американських правозахисників.

Обвинувачення журналістів у кримінальних злочинах або ж у «екстремізмі» стали законодавчою практикою в Росії, тут же часто вбивають журналістів, і, як правило, ці злочини залишаються безкарними.

Українські працівники преси стали «вразливими для різних зловживань»

У звіті Комітету захисту журналістів наголошується, що в Україні у 2007 році працівники преси стали «вразливими для різних зловживань» унаслідок гострої, хаотичної політичної боротьби між різними політичними силами. Також відзначено, що в умовах високої комерціалізації засобів ЗМІ в Україні зросла кількість чисто комерційних засобів інформації, і це не сприяло посиленню боротьби проти корупції та злочинів у системі правосуддя, яка, за словами звіту КЗЖ, не в змозі нормально захистити журналістів «від погроз, переслідувань та інших важких злочинів».

Згаданий звіт відзначає, що у 2007 році «українська преса продовжувала пристосовуватися до політичної доцільності». Відзначено, що особливо атакували засоби інформації з намаганням підпорядкувати їх собі за часів прем’єрства Віктора Януковича і після призначення головою Комітету з телебачення і радіомовлення його протеже Едуарда Прутника. Тоді було закрито на Першому національному телеканалі гострополітичну програму «Толока». Також здійснювалася атака на голову парламентського комітету зі свободи слова Андрія Шевченка.

З такими висновками погоджується голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров: «Журналісти всі залежні від того, хто їм платить. А у нас, на жаль, прийнято, що той, хто платить, той диктує, що і як писати. І журналіст потрапляє у залежність. Навіть якщо він захоче написати про щось, так це просто не надрукують. Це призводить просто до самоцензури і до того, що журналістика стає нецікавою, і на серйозні теми взагалі пишуть мало. Є окремі журналісти, які тримаються, але їх дуже мало».

У звіті Комітету захисту журналістів також наголошується, що нова помаранчева влада в Україні не виконала низки своїх зобов’язань щодо свободи преси, зокрема, донині не створено незалежного громадського мовлення. Крім цього, всупереч обіцянкам Президента Ющенка, не доведена до кінця справа Гонгадзе.