«Нова Україна у новій Європі»

Богдана Костюк Київ, 4 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Успішність прагнень України перейти на якісно новий формат співпраці з Єворосоюзом і НАТО залежить у першу чергу від самої України. Адже неодноразово задекларована стратегія держави на євроатлантичну інтеграцію потребує серйозних реформ усередині самої країни, від виконання українською владою і суспільством відповідного «домашнього завдання». Такого висновку дійшли учасники представницької міжнародної конференції в Києві «Нова Українa у новій Європі».

Конференція, ініційована радником Президента України Олегом Рибачуком та Кабінетом міністрів і підтримана Єврокомісією та українськими громадськими організаціями, відбулась у 5-зірковому готелі «Хайятт». Такому собі «куточку Європи» у Києві, де можна помилуватись і сучасники електронними засобами комунікації, і високим рівнем сервісу. А ще і смачним європейським сніданком поласувати – кава, чай, тістечка, фрукти.

І дискусії щодо найближчих євроатлантичних перспектив України розпочались невимушено, за кавою, і активно продовжились на конференції. Так, голова представництва європейської комісії в Україні Ієн Боуг підтвердив, що ЄС готова розпочати з Україною переговори щодо створення зони вільної торгівлі відразу, як тільки Україна офіційно стане членом Світової організації торгівлі. Водночас пан Боуг наголосив, що в самій Україні треба провести низку серйозних реформ, консолідувати зусилля влади і суспільства для «оновлення країни». Його підтримав міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

«Конференція проходить у знаковий для України час – напередодні довгоочікуваного вступу України до СОТ. Важко знайти більш влучну, аніж зроблену Президентом України, оцінку цій події: вона є історичним прикладом інтеграції України до західного світу. Як де факто, так і де юре. Оце і є нова Україна – Україна, яка перейшла від слів до діла. Україна, Президент, парламент та уряд якої цілеспрямовано, злагоджено ідуть у напрямку євроатлантичної інтеграції, до Європи сталого розвитку та демократичних інститутів, ринкової економіки та верховенства права», – заявив міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

План дій щодо євроатлантичної інтеграції потрібен, щоб навести лад у своїй державі

Міністр закордонних справ тіньового опозиційного уряду Костянтин Грищенко, який за статусом має критикувати свого візаві з Михайлівської площі, більше звертав увагу на складнощі у відносинах Києва й Брюсселя: «Свого часу ми втратили важіль впливу – взаємність. З точки зору захисту наших інтересів, захисту від тероризму».

З ним не погоджується віце-прем‘єр-міністр Григорій Немиря, він вважає, що новий формат відносин України з НАТО та ЄС робить державу більш захищеною від зовнішніх небезпек. І закликає владу і громадськість консолідуватись для проведення реформ, щоб позбутись внутрішніх ризиків.

А екс-міністр оборони Анатолій Гриценко нагадав журналістам відому, але так, здається, і не усвідомлену українцями істину: план дій щодо членства в НАТО потрібен, передовсім, самій Україні – для того, щоб навести лад у своїй державі.

Просто і зрозуміло розтлумачити українцям, що таке ЄС і НАТО

Ну, і звісно, іноземні дипломати знову наголосили на важливості інформаційної кампанії, яка б просто і зрозуміло розтлумачила українцям, що таке ЄС і НАТО. Українські урядовці з цим погоджуються: за словами Володимира Огризка, у держбюджеті на поточний рік передбачені кошти для такої кампанії.

Відомий музикант Олег Скрипка запропонував долучити митців до інформаційної кампанії, адже після Президентської кампанії 2004 року українське суспільство у питаннях вступу до НАТО розділилось: «Ті області, які голосують проти НАТО, там українські виконавці не виступають. Тобто, після 2004 року за цим водорозділом – за Дніпром, туди на схід, ми просто не виступаємо. Пропаганда сучасних ідей, інтеграції в Європу – це є пропаганда нашої української музики, нашої культури, як не дивно, на сьогоднішній день це паралелі».