Дикі танці чи сучасне мистецтво – що за рейв на «Київметробуді»?

Що таке рейв? Рейвом називають масову вечірку з діджеями, що грають наживо для слухачів електронну музику. Але це одне зі значень. Інше, більш вузьке – це окремий напрямок в електронній музиці, характерний ритмами, що повторюються та комфортні для багатогодинних танців.

Багатогодинних? Виступ діджея може продовжуватись як пів години, так і п’ять-шість годин поспіль. Все залежить від настрою публіки, імпровізацій та бажання діджея, та дозволу організаторів.

Хто виступав? Всього на фестивалі виступили 68 виконавців із різних куточків світу. Вони представили різноманітні жанри електронної музики різних направлень.

35 євро денний квиток – це дорого чи ні? Наприклад, дешевий квиток на Burning Man-2019 (культовий фестиваль сучасного мистецтва та електронної музики, що проходить у пустелі в Неваді, США) обійдеться у 450 доларів. А найдешевший одноденний квиток на Tomorrowland (відомий фестиваль електронної музики в Європі, що збирає до 180 тисяч відвідувачів) – 105 євро.

Де? На території діючого заводу «Київметробуд» створили аж шість різних сцен: Angar, Garden, Cement, Topka, Depo та Tokar. 

Тількі танці? Більше дюжини інсталяцій та безліч арт-об'єктів – по всьому «Київметробуду». Останній теж можна вважати арт-об'єктом. Це виглядає незвичним місцем для музичного фестивалю, проте для рейвів притаманні забуті забудови, старі заводи та фабричні приміщення.

Це щось нове? Україна для шанувальників електронної музики відома не лише впродовж останніх років, а ще з 1990-х, коли в Криму проходила «Республіка KaZантип». У свій час найпопулярніший український фестиваль електронної музики, що вимушено припинив існування після анексії півострова Росією.

Яка публіка? Загального стилю немає. Кожен одягається як йому до вподоби. Проте є люди, що роблять спеціальні образи під фестиваль. Їх меншість, проте вони додають атмосфери карнавалу.

Як довго? Із 20-ї години суботи до 7-ї ранку понеділка. Проте, традиційно для рейвів, у зазначений час музика не стихла, та танці продовжились до 12-ї години. На фото – резиденти Closer Noizar & Borys грають вже другий виступ на фестивалі після того, як вся запланована програма закінчилась.