Публічні прояви почуттів? «Дякую, брате Сі» і китайські прапори в Сербії – фоторепортаж

Прапор Китаю майорить на величезному моніторі в столиці Сербії, Белграді. Це один із декількох прикладів прокитайських повідомлень, встановлених по всій Сербії під час коронавірусної пандемії

Банер, очевидно, оплачений сербської газетою Informer, яка тісно співпрацює з урядом. На ньому напис: «Дякую, брате [президент Китаю] Сі».

Зовнішню рекламу встановили після відправки Китаєм медичного обладнання до Сербії. Який обсяг поставок був оплачений, а який прийшов як допомога – невідомо.

Країни Заходу критикують Китай за те, що він не стримав поширення вірусу, перші випадки зараження яким виявили в Ухані в кінці 2019 року

Банер в центрі Белграду: «Серби і китайці – брати навіки». 18 квітня.

Оґнєн Зорич, сербський журналіст Балканської редакції Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, каже, що в середовищі сербської громадськості доброзичливо ставляться до Китаю, особливо після 1999 року, коли Китай виступив проти бомбардування Югославії, частиною якої була Сербія. Але банери, подібні до цього, можуть бути направлені на адресу Євросоюзу і націлені на те, щоб привернути увагу ЄС. Сербія – кандидат на вступ до Європейського союзу з 2011 року

Банер на будинку місцевої влади в одному з районів Белграду, на якому зображені сербські і китайські прапори і сербські і російські прапори. 13 квітня. Напис ліворуч: «Міцні друзі разом у радості і в скорботі!» І праворуч: «Дякуємо, братня Росіє!»

Жінка на тлі велетенських банерів із китайськими і сербськими прапорами в Белграді.

Зорич каже, що і Китай, і Росія «сильно присутні» в Сербії, і така реклама може бути натяком на те, що у країни є варіанти геополітичного маневрування: «Я думаю, що Сербія намагається викликати ревнощі ЄС, інакше ми можемо відкритися для Росії і Китаю»

Палац у центрі Белграду з підсвіткою з кольорами китайського прапора.

Зорич каже, що розміщення деяких рекламних банерів оплачено урядовими ЗМІ, інших – владою міста

Слова подяки президентові Китаю Сі Цзіньпіну на величезному моніторі, розташованому поруч з будівлею Національних зборів Сербії.

Наприкінці квітня представник ЄС сказав: «Якщо ви вирушите до Белграду, то побачите на головних вулицях рекламні щити з президентом Китаю Сі зі словами: «Дякуємо, брате Сі, ти – єдиний, хто нам допомагає». Це дуже дивно, тому що я ніколи не бачив рекламного щита з написом: «Спасибі ЄС за допомогу, яку він нам надає». Ми надаємо велику допомогу Сербії та іншим країнам на Балканах»

Демонстрант біля будівлі Національних зборів Сербії на тлі банера із зображенням президента Сербії Александра Вучича і президента Китаю Сі Цзіньпіна. Текст на банері: «Серби і китайці – брати навіки».
 
Під час відеосаміту у травні ЄС оголосив про «потужні економічні інвестиції» для балканських країн і надання екстреного траншу, додатково до 3,3 мільярда євро. «Місце Західних Балкан – у ЄС, і у нас немає ніяких сумнівів із цього приводу», – заявила після саміту президент Єврокомісії Урзула фон дер Лаєн