На Генасамблеї ООН обговорять ситуацію в Криму і на Донбасі

Порошенко візьме участь в дебатах і виступить з промовою перед країнами-членами ООН

На засіданні Генеральної Асамблеї ООН 20 лютого обговорять ситуацію в анексованому Криму і на непідконтрольних Україні територіях Донбасу.

Як зазначає прес-служба президента України Петра Порошенка, пункт порядку денного під номером 67 «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України» внесено на прохання Києва.

«Проведення дебатів на згадану тему у 5-ту річницю початку агресії Російської Федерації проти України стане першим комплексним розглядом у рамках ГА ООН цього питання», – мовиться у повідомленні.

Порошенко візьме участь в дебатах і виступить з промовою перед країнами-членами ООН.

Також у президента заплановані зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем і головою 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН Марією Фернандо Еспіноса Гарсес.

Your browser doesn’t support HTML5

Росія готує кримський плацдарм для атаки на Україну?

Генеральна асамблея ООН 22 грудня 2018 ухвалила резолюцію про ситуацію з правами людини в анексованому Криму, де згадуються імена українських політв'язнів Олега Сенцова, Володимира Балуха і Емір-Усеіна Куку.

Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму, прийнята Генасамблеєю за останні два роки. Перші дві були ухвалені в 2016 і 2017 році.

Зокрема, в резолюції 2017 року від Росії вимагали виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

У резолюції 2016 року Росія була названа «країною-окупантом», а Крим і Севастополь - «тимчасово окупованою територією».