Макрон вважає, що Україні потрібні переговори з Росією

Емманюель Макрон із військовослужбовцями у Румунії, що розміщені там для зміцнення східного флангу НАТО

Президент Франції Емманюель Макрон, висловлювання якого останнім часом викликали невдоволення у Києві, у середу знову заявив, що президентові України та іншим представникам влади доведеться вести переговори з Росією про мир.

«Українському президенту та його посадовцям доведеться вести переговори з Росією», – сказав Макрон, виступаючи перед військовослужбовцями у Румунії, що розміщені там для зміцнення східного флангу НАТО перед російською загрозою.

Франція очолює бойову групу НАТО в Румунії з близько 800 військовослужбовців, у тому числі 500 французьких солдатів, а також розгорнула там ракетну систему «земля-повітря».

«Ми, європейці, теж будемо за столом переговорів», – сказав Макрон.

«Ми зробимо все, щоб зупинити військові сили Росії, допомогти українцям та їхній армії та продовжити переговори», – сказав Макрон французьким, американським, британським та іншим союзним військам на військовій базі НАТО Когальнічану.

Ще сьогодні Макрон має відвідати також столицю Молдови Кишинів для консультацій з президенткою Майєю Санду. Крім того, неофіційно повідомлялося про плани Макрона 16 червня вирушити з візитом до Києва, спільно з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом. Офіційно про візит не оголошено.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Канцлер Шольц поїде до Києва з Макроном і Драгі перед самітом G7 – Bild

Візит Макрона до Києва, якщо його підтвердять, відбудеться за день до того, як Єврокомісія дасть рекомендацію щодо статусу України як кандидата в ЄС. Декілька країн ЄС, включаючи Францію, висловили скептицизм щодо того, що Україна стане кандидатом на приєднання до ЄС, що складається нині з 27 членів.

«Нам потрібно підтримати Україну», – сказав Макрон на спільній пресконференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом 15 червня.

«З першого дня Франція чітко заявила, що Росія є агресором», – сказав Макрон, коли його запитали про його неодноразові заяви, що Росію не слід принижувати під час дипломатичних спроб зупинити війну.

«Але ми повинні бути чіткими: ми не воюємо з Росією», – додав Макрон, який тримає канал зв’язку з Кремлем відкритим фактично від початку російського вторгнення в Україну.

Останнім часом у ЄС точаться дискусії як про можливість надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу, так і про подальшу підтримку Києва у протистоянні з Росією. Представники української влади дедалі частіше критикують Німеччину та Францію, заявляючи, що ті хочуть домовитися з Росією за рахунок інтересів України. Зараз Київ відкидає перемир’я з Росією, якщо вона не виведе війська щонайменше на лінію до початку вторгнення 24 лютого.