Нацрада попередила телерадіоканали перед російським «Днем захисника вітчизни» 23 лютого

Москва, марш до «Дня захисника вітчизни» 23 лютого 2018 року

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попередила телерадіоорганізації про необхідність дотримуватися законодавства під час програмування ефірів 23 лютого – це російський «День захисника вітчизни», раніше «День Радянської армії», який святкували раніше і в Україні – до його скасування 2014 року.

«Регулятор наголошує на відповідальності ЗМІ перед суспільством і нагадує про вимоги, передбачені Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Згідно з ними забороняється розповсюдження і демонстрування аудіовізуальних творів, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію України. Також чинним законодавством передбачено недопущення трансляції і демонстрування каналами мовлення фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора», – мовиться в повідомленні.

Національна рада обіцяє, що буде ретельно моніторити ефіри мовців щодо дотримання ними цих законодавчих вимог і в разі виявлення порушень буде вживати передбачені законодавством заходи.

Державою-агресором законодавство України визначає Росію, яка 2014 року окупувала український Крим і заявила про його анексію, а на Донбасі вже шість років веде проти України гібридну війну.

День 23 лютого в радянські часи сприймався не тільки як свято військових, а й як загалом «чоловіче свято», на противагу «жіночому» 8 березня. В сучасній Росії цього дня прославляють її Збройні сили, ефіри телебачення й радіо заповнюють передачі відповідного змісту.

Тим часом дотримуватися радянсько-російської традиції досі продовжує й частина українців. Минулими роками українські телерадіокомпанії слідом за російськими теж ретранслювали старі радянські чи сучасні російські передачі на цю тему.