Замість меморіалу представники «Опозиційного блоку» вимагають розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі

Сутички на Куликовому полі в Одесі, 2 травня 2014 року

Одеська обласна рада звернулась до президента України та генерального прокурора з вимогою провести розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі – в цей день на вулицях міста загибло кілька десятків людей, учасників протистояння між проукраїнськими та проросійськими активістами. Від влади вимагають створити незалежну професійну оперативно-слідчу групу і розсекретити матеріали кримінальних проваджень щодо подій 2 травня, які зараз розслідуються.

Ініціатором звернення виступив депутат обласної ради від партії «Опозиційний блок», заступник голови облради, Вадим Шкарівський. Раніше він виступав за встановлення на Куліковому полі в Одесі меморіалу загиблим там проросійським активістам – 2 травня 2014 року під час пожежі в Будинку профспілок там загинули 42 одесит.

У зверненні, яке є у розпорядженні Радіо Свобода, говориться, що згідно із листом генерального прокурора України від 6 грудня 2019 року «по справі 2 травня в суди було направлено обвинувальні акти стосовно 29 осіб, з яких судами розглянуто 23. З цих обвинувальних актів, стверджують депутати, було винесено 3 обвинувальних вироки та 19 виправдувальних, а 1 обвинувачений помер, не дочекавшись розгляду справи».

На сесію обласної ради прийшло близько десятка проукраїнських активістів, в тому числі тих, хто брав безпосередню участь в подіях 2 травня – Сергій Ходіяк, Валерій Прявинов, Дем’ян Ганул та інші. В дискусію із ними вступив колега Шкарівського із фракції Роман Сеник.

Після суспільного резонансу щодо можливості встановлення меморіалу та після пропозиції керівництва Одеської обласної державної адміністрації, Шкарівський погодився зняти проект рішення з порядку денного. Замість цього він запропонував провести розслідування подій 2 травня.

До цієї пропозиції у деяких депутатів з’явились поправки. Зокрема депутат Віталій Свічинський (фракція Європейська солідарність) запропонував додати до звернення згадку інших подій того часу – побиття журналістів під ОДА 19 лютого 2014 року та спробу захоплення проросійськими активістами будівлі ОДА 3 березня 2014 року. Тоді спільними зусиллями депутатів обласної ради та громадськості вдалося не допустити в Одесі повторення кримського сценарію і прапор Росії так і не був піднятий Втім депутати не підтримали поправку Свічинського. Не стали вони підтримувати і депутата Юрія Басюка, також з фракції «Європейська солідарність», який запропонував відкласти розгляд пропозиції через суспільний резонанс. Депутати також вирішили не слухати виступ представника громадськості, начальника Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка.

Голосування за звернення до президента і генерального прокурора супроводжували крики громадських активістів, але врешті воно було ухвалене. Як розповів Радіо Свобода Басюк, у фінальному варіанті тексту було прибрано формулювання «масові вбивства».

2 травня 2014 року через протистояння між проукраїнськими та проросійськими активістами загинули 48 людей – шість із них у центрі міста від вогнепальних поранень, а 42 – через пожежу в Будинку профспілок на Куликовому полі.