До 30 вересня Росії направлять ноту про припинення Договору про дружбу – Порошенко

Президент Петро Порошенко заявив, що до 30 вересня Україна має повідомити Росії про припинення Договору про дружбу

Найближчим часом, а саме до 30 вересня цього року, Російську Федерацію буде поінформовано нотою Міністерства закордонних справ України про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року, повідомив президент України Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони, інформує прес-служба президента.

«Ми не бажаємо пролонгувати договір з країною агресором. Це тверда і принципова позиція моя, як українського президента, українського уряду, українського парламенту і українського народу», – сказав президент.

Порошенко повідомив, що термін дії договору спливає 31 березня 2019 року.

«Щоб він не продовжився автоматично, як це передбачено умовами договору, в термін до 30 вересня українська сторона має повідомити сторону російську про його припинення», – зазначив Порошенко і додав, що за результатами засідання РНБО буде доручення Міністерству закордонних справ у найкоротший термін направити відповідну ноту російській стороні.

Глава української держави також зазначив, що усі міжнародні організації, включно з Організацією Об’єднаних Націй, будуть поінформовані про це рішення.

Читайте також: «Розірвання договору про дружбу з Росією. Які наслідки для України?​»

28 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від МЗС необхідний пакет документів для початку реалізації процесу припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

У Кремлі на це заявили, що двосторонні відносини України та Росії перебувають у ситуації, «яку буде важко чимось зіпсувати», заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков. Водночас, на його думку, «навіть в умовах цієї глибокої кризи було б нерозумно робити якісь кроки, які завдадуть додаткової шкоди народам двох країн».

Договір про дружбу між Україною і Росією був підписаний 1997 року, нині є чинним. Він, серед іншого, передбачає, що сторони «поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів», а також «будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою».

Документ був укладений на термін у десять років – у 2008 році його дію було автоматично продовжено. Аби припинити дію договору, Україна має офіційно сповістити Росію не пізніше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду – тобто до жовтня 2018 року.