Москва оголосила про перенесення мирних переговорів щодо Афганістану

Міністерство закордонних справ Росії, ілюстративне фото

Міністерство закордонних справ Росії повідомило 27 серпня, що багатосторонні переговори, спрямовані на припинення війни в Афганістані, були відкладені після прохання президента цієї країни Ашрафа Гані.

Згідно із заявою зовнішньополітичного відомства Росії, плановані раніше на 4 вересня 12-тисторонні переговори, в яких мали взяти участь представники руху «Талібан», не скасовані, а перенесені відкладені на іншу дату.

Минулого тижня Сполучені Штати та Афганістан заявили, що не візьмуть участі в мирних переговорах, які Москва прагне провести у вересні, Кабул натомість вважає за краще проводити прямі переговори з талібами.

Читайте також: США призначать спецпосланця з Афганістану для сприяння мирним переговорам

Представник міністерства закордонних справ Афганустану Сібґатулла Ахмаді 22 серпня розповів афганській службі Радіо Свобода, що рішення не брати участь у московській конференції ухвалене після консультацій між президентом Ашрафом Гані та іншими чиновниками, і це може спонукати Москву скасувати анонсовану нараду представників ряду країн.

Представник Держдепартаменту США також підтвердив попередні повідомлення, що Сполучені Штати не братимуть участі в нараді. Він вказав, що ці переговори «навряд чи можуть привести до будь-якого прогресу» для мирного врегулювання.