Уряд продовжить дію надзвичайних заходів на ринку електроенергії на місяць

Арсеній Яценюк

Кабінет міністрів вшосте введе надзвичайні заходи на електроенергетичному ринку строком на один місяць, заявив прем’єр-міністрів України Арсеній Яценюк.

«Міністерство енергетики шостий раз просить продовжити надзвичайний стан в енергетиці. Я вкрай незадоволений тим, що відбувається в енергетичному секторі. Продовження надзвичайного стану відбиває реальне положення в енергетичному секторі. 2,5 мільярда вже неплатежів, повний бардак в розрахунках з підприємствами електроенергетики, вугілля, як завжди, немає», – заявив Яценюк.

Прем’єр доручив Міненерго виконати необхідні кроки для прийняття заходів щодо стабілізації ринку енергетики.

У серпні минулого року Кабмін затвердив порядок прийняття тимчасових надзвичайних заходів щодо подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електроенергії. Ці заходи неодноразово продовжувалися.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика.

Брак природного газу і брак вугілля через захоплення сепаратистами частини Донбасу призвів до дефіциту електроенергії в Україні.