Генпрокуратура відмовила Грузії в екстрадиції Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі

Генеральна прокуратура України відмовила Грузії у видачі колишнього президента цієї країни Міхеїла Саакашвілі.

Як повідомляє прес-служба відомства, ГПУ провела перевірку за запитом Головної прокуратури Міністерства юстиції Грузії про видачу Саакашвілі.

«За результатами перевірки Генеральна прокуратура України дійшла висновку про існування ризику того, що запит про видачу Саакашвілі зроблено компетентними органами Грузії з метою його переслідування з політичних мотивів. Крім того, його екстрадиція суперечила б вимогам Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року», – заявили в Генпрокуратурі України.

Про відмову вже повідомили грузинських колег, додали у відомстві.

У лютому Головна прокуратура Грузії заявляла, що Україна «не співпрацює» і відмовляється екстрадувати Саакашвілі, а також колишнього міністра юстиції Зураба Адеїшвілі на запит Тбілісі, щодо яких до Києва направили запит про видачу.

У Грузії обох звинувачують у низці кримінальних правопорушень. Діячі відкидають ці звинувачення, називаючи їх політичним переслідуванням із боку нинішньої влади.

Президент України Петро Порошенко 13 лютого призначив Міхеїла Саакашвілі головою новоствореної Дорадчої міжнародної ради реформ. Колишній міністр юстиції Грузії Зураб Адеїшвілі, за повідомленнями, теж консультує уряд України.