«Влада» Криму має намір створити власну кримськотатарську ТРК

Сергій Аксьонов

«Влада» Криму заявляє про необхідність створення «громадської кримськотатарської телерадіокомпанії». Відповідну заяву нинішнього «глави» Криму Сергія Аксьонова оприлюднила прес-служба кримського «Радміну» 2 квітня.

Сьогодні в Сімферополі відбулася спільна конференція громадського руху кримськотатарського народу «Кирим», представників кримськотатарської громадськості, які звернулися до Аксьонова з пропозицією посприяти в створенню на території Криму Громадської кримськотатарської телерадіокомпанії (ОКТРК) за прикладом Громадського російського телебачення.

Аксьонов заявив, що кримський «уряд» підтримує цю пропозицію. За його словами, в останні роки кримськотатарський сегмент інформаційного простору Криму «був значною мірою монополізований приватним медіахолдингом ATR».

Він також висловив припущення, що керівництво холдингу «зірвало процес ліцензування».

«Вважаю, що ситуація, що склалася з вини власників холдингу, абсолютно неприпустима. Вона несумісна з демократичними і моральними нормами. Законні права кримчан порушені. Створення дійсно народного кримськотатарського телебачення, вільного від ідеологічного та фінансового диктату, сприятиме реалізації права кримських татар на отримання правдивої, об’єктивної й неупередженої інформації рідною мовою, надасть додаткового імпульсу розвитку національної культури», – сказав Аксьонов.

Він додав, що кримська «влада» «зацікавлені в збереженні творчого колективу ATR».

1 квітня телеканал ATR припинив мовлення. До кінця березня йому не вдалося зареєструватися як ЗМІ згідно з російським законодавством.

Телекомпанія кілька разів подавала документи в «Роскомнагляд», але їх повертали назад із різних причин. Аналогічна ситуація склалася з іншими ЗМІ, що входять в медіахолдинг ATR – дитячим кримськотатарським телеканалом Lale, FM-радіостанціями «Мейдан» і «Лідер», які припинили як аналогове, так і супутникове мовлення. Без російської реєстрації також залишилося інтернет-видання «15 хвилин», новинний сайт QHA.