В «Азові» лише кілька бійців з сотні поранених отримали виплати від держави – Бабич

Ярослав Бабич

Бійці полку Нацгвардії «Азов» мають проблеми із реалізацією своїх соціальних прав як учасники АТО, повідомив в ефірі Радіо Свобода керівник юридичної служби «Азову» Ярослав Бабич.

За його словами, лише кілька бійців отримали від держави фінансову допомогу при пораненні.

«У нас тільки декілька людей із понад сотні поранених отримали виплати. При тому що наші бійці самі не займаються своїми питаннями. Ми направляємо, показуємо, заповнюємо документи, допомагаємо. Навіть за цих умов ці питання досить повільно вирішується», – розповів Бабич.

«Азов» пропонує створити єдину патронажну службу, яка б займалася супроводом справ учасників бойових дій, інвалідів війни.

«Це цілий комплекс проблем: правових, медичних, психологічної реабілітації. В тих країнах, куди ми прагнемо, такі служби створюються. Вони займаються інвалідами війни, соціальною реабілітацією. Ми зараз розробляємо закон, аби створити таку службу в Україні», – зазначив Бабич.

У вівторок Верховна Рада ухвалили закон, за яким добровольці, які брали участь у АТО, можуть отримати статус учасника бойових дій.

Документ надає право на надання статусу учасника бойових дій особам, які «у складі добровольчих формувань територіальної оборони, що були створені державними чи громадськими організаціями, або самоорганізувалися для захисту незалежності та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах АТО у період її проведення».

Статус учасника бойових дій надається «за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включенні до складу Збройних сил України, МВС чи Нацгвардії». Закон про гарантії соцзахисту для учасників війни поширюватиметься на сім’ї загиблих добровольців. Станом на 24 березня, за даними Міноборони, статус учасника бойових дій на сході України отримали понад 22 тисячі людей.