ЄС готує візит чільного посадовця до Білорусі

Йоганнес Ган

Чільний представник Європейського союзу готується відвідати Білорусь із першим візитом такого рівня за останні п’ять років, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Комісар ЄС із питань Європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Ган у четвер і п’ятницю, 16 і 17 квітня, має провести в Мінську переговори з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, а також зустрітися з представниками білоруської опозиції.

Цей візит вважають ознакою поліпшення відносин між Євросоюзом і Білоруссю, які були значно обмежені після президентських виборів у Білорусі наприкінці 2010 року.

Тоді ЄС наклав економічні, майнові і візові обмеження щодо низки чільних представників влади Білорусі, включно з самим Лукашенком, і пов’язаних із ними білоруських підприємств. Ці санкції час від часу продовжують; наразі вони стосуються 18 підприємств і 201 особи.

Та останнім часом Європейський союз високо оцінив роль Білорусі в організації переговорів щодо врегулювання в частині сходу України.

У Брюсселі також вважають, що Мінську можуть запропонувати й угоду про спрощення оформлення віз для білоруських громадян на саміті програми ЄС «Східне партнерство», що має відбутися в Латвії наступного місяця, у травні. Припускають, що на цей саміт може прибути й Лукашенко.