Військова міць Росії у Чорному морі може перевищити потужність регіональних сил НАТО – НІСД

Російські кораблі у Севастополі

За нинішніх темпів збільшення військової присутності Росії в анексованому нею Криму і модернізації Чорноморського флоту військова потужність Росії перевищить сукупну міць країн НАТО на Чорному морі. Про це заявила експерт Національного інституту стратегічних досліджень Марина Воронюк.

За її словами, такий стан справ значно знизить рівень регіональної безпеки, нівелює військовий баланс сил у Чорному морі і збільшить рівень міжнародної військової напруги у регіоні.

«Крим мілітаризується. Росія там розмістила додатковий військовий контингент, оперативні тактичні комплекси «Іскандер», які можуть нести ядерний заряд. Зараз російські ВМС зайняли стратегічний плацдарм у Криму. Завдяки модернізації російського Чорноморського флоту потужність цього флоту буде перевищувати сукупні потужності усіх НАТО-вських країн Чорноморського регіону», – наголосила Воронюк у виступі на українсько-грузинській конференції з проблем заморожених конфліктів, що нині триває у Києві.

Мілітаризація Криму і нарощування російської військової присутності також серйозно підриває обороноздатність України у Чорноморському регіоні, зазначила Воронюк. За її словами, змушене виведення українського військового флоту з АРК звузило оперативні можливості України.

Раніше проект Радіо Свобода «Крим. Реалії» повідомляв, що Росія продовжує нарощувати свій військовий потенціал на території анексованого Криму. Військові експерти України та представники НАТО стверджують, що характер озброєння на півострові говорить про те, що держава-агресор готується не до оборони, а до подальшого наступу.