Коморовський: закон щодо УПА ускладнює історичний діалог Польщі та України

Президент Польщі Броніслав Коморовський

Ухвалений Верховною Радою закон про визнання Української повстанської армії борцями за незалежність ускладнює польсько-український діалог щодо історії відносин між Україною і Польщею. Про це президент Польщі Броніслав Коморовський заявив в інтерв’ю польському телеканалові TVN24.

«Без діалогу не може бути примирення між Польщею та Україною. І у польського-українських відносинах попереду ще багато роботи. Біда цього закону в тому що він ускладнює польсько-український історичний діалог», – зазначив Коморовський.

Група науковців із різних країн світу раніше закликала президента України Петра Порошенка і голову Верховної Ради Володимира Гройсмана не підписувати закони про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті (№ 2538-1) і про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів (№ 2558).

Верховна Рада 9 квітня за основу і в цілому ухвалила закон про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті. Того ж дня парламент ухвалив внесений Кабінетом міністрів закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонив їхню пропаганду і символіку. Ці закони ще не набули чинності.

У Польщі Українську повстанську армію звинувачують, зокрема, в участі в так званій Волинській різанині 1943 року. Тоді внаслідок загострення міжетнічного протистояння на Волині бійці УПА вбивали місцевих поляків, а польська підпільна Армія крайова знищувала мешканців українських сіл. Із обох сторін загинули тисячі чи й десятки тисяч людей, точне число жертв не встановлене.