Журналісти України і Росії засудили використання загибелі колег для пропаганди

Журналістські спілки України і Росії вважають неприпустимими будь-які спроби використовувати факти загибелі та порушення прав журналістів для пропаганди та ідеологічного протистояння. Про це йдеться у спільній заяві, яку медіаорганізації підписали під час круглого столу журналістських об’єднань у Відні 23 квітня.

У заході взяли участь представники Національної спілки журналістів України, незалежної медіа-профспілки, Союзу журналістів Росії.

Як йдеться в заяві, медійники домагатимуться розслідування всіх злочинів проти журналістів та порушення їх прав, захищаючи принципи чесної та відповідальної журналістики в протистоянні агресії та пропаганді в ЗМІ.

«Ми підтверджуємо свою прихильність продовженню діалогу та розвитку співпраці: вважаючи професійну солідарність основною зброєю проти спроб роз’єднати журналістів і перетворити нас в зброю політичної та ідеологічної конкуренції», – йдеться в документі.

Круглий стіл для представників журналістських об’єднань відбувся за підтримки представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович.

Наприкінці грудня минулого року в Україні було створено міністерство інформаційної політики, яке, як заявляли, було створено передусім для протидії російській пропаганді в українському інформаційному просторі. Також днями європейська преса написала про те, що ЄС нині шукає експертів для протидії російській дезінформаційній кампанії. Росія всю подану щодо України інформацію називає об'єктивною.