Керрі та Заріф обговорять у Нью-Йорку ядерні дослідження Ірану

Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф

Держсекретар США Джон Керрі у понеділок зустрінеться з міністром закордонних справ Ірану Могаммадом Джавадом Заріфом в Нью-Йорку в рамах, конференції з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що проходить раз на 5 років. Як повідомив високопоставлений представник Державного департаменту США, сторони панують узгодити деталі майбутньої програми з ядерні досліджень Ірану та зняття з країни санкцій Заходу.

2 квітня на переговорах в Лозанні країни «шістки» та Іран узгодили політичну домовленість щодо ядерної програми Тегерана, за якою ця програма має бути значно обмежена в обмін на скорочення і врешті повне зняття з Ірану санкцій. До 30 червня сторони мають укласти детальну угоду з усіма технічними параметрами. На Заході вважають, що це зняття санкцій має відбуватися у відповідь на конкретні кроки Ірану на виконання угоди. Тегеран вважає, що санкції мають бути скасовані відразу після укладення остаточної угоди.

5 березня виповнилося 45 років від дня набрання чинності Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Учасниками Договору є 190 держав. Поза ним залишаються Індія, Пакистан, Ізраїль. Договір містить зобов’язання держав щодо недопущення розповсюдження ядерної зброї і створення широких можливостей для мирного використання ядерної енергії. Раз на 5 років учасники скликають конференцію з розгляду дії Договору. Цьогоріч захід триватиме з 27 квітня до 22 травня в Нью-Йорку.

Делегацію України очолить міністр закордонних справ Павло Клімкін.