Європарламент закликає Росію звільнити Савченко

Надія Савченко

Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до Росії звільнити народного депутата, члена делегації України в ПАРЄ Надію Савченко.

«Європарламент закликає до негайного і безумовного звільнення Наді Савченко; засуджує Російську Федерацію за незаконне викрадення і утримання у в'язниці майже рік і розслідування відносно Надії Савченко», – написано в резолюції.

В Європарламенті зазначають, щоу Росії немає законних підстав або юрисдикції для утримання Савченко.

Депутат Європарламенту наголошують, що особам, які відповідальні за незаконне утримання Савченко, загрожують міжнародні санкції або суд.

У резолюції нагадують про «надзвичайно вразливий стан народного депутата України, яка голодує більше трьох місяців, а також покладається пряма відповідальність за безпеку та життя Савченко на російську владу».

У Європарламенті сподіваються, що президент Франції Франсуа Олланд та канцлер Німеччини Ангела Меркель піднімуть питання звільнення Савченко під час наступної зустрічі контактної групи з питань імплементації Мінських домовленостей в «нормандському форматі».

Європарламент також закликав Росію «негайно звільнити всіх інших українських громадян, включно з українським режисером Олегом Сенцовим і Хайсером Джемільовим, які перебувають у незаконному тюремному ув`язненні в Росії».

У грудні минулого року Савченко оголосила голодування на знак протесту проти затримання. 5 березня адвокати Савченко повідомили, що вона вирішила частково припинити голодування, яке тримала понад 80 днів. 16 березня вона поновила голодування. 3 квітня представники Ради з прав людини при президентові Росії повідомили, що Савченко потрохи приймає їжу.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі, а також у незаконному перетині кордону Російської Федерації.