Голова місії ОБСЄ глибоко стурбований через інциденти зі спостерігачами на Донбасі

Голова Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан

Голова Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан висловив глибоку стурбованість через збільшення протягом останніх 36 годин на Донбасі інцидентів зі спостерігачами організації. Про це йдеться в повідомленні на сайті організації.

«Найсерйозніший інцидент стався в суботу опівдні, коли в Широкиному патруль (спостерігачів – ред.) потрапив під вогонь зі стрілецької зброї», – наголошує Апакан і додає, що співробітникам місії вдалося уникнути поранень.

«Також у суботу в Пісках (неподалік аеропорту Донецька), чотири міни приземлилися поруч із патрулем, який наближався до точки спостереження. Жодного бою в цьому районі в той час не відбувалося, ситуація була спокійна», – додає голова місії.

Аналогічний випадок із тим же патрулем відбувся в Авдіївці, де спостерігачі потрапили під перехресний вогонь, у тому числі і з застосуванням артилерії калібру 152 міліметри, забороненого за мінськими домовленостями.

Апакан також висловив стурбованість у зв’язку з інцидентом, що стався 1 травня, коли члени батальйону «Азов» перешкодили роботі спостерігачів поблизу Широкиного.

Посол Апакан наголосив: «СММ є беззбройною цивільною місією, метою якої є виконання завдань, покладених на неї відповідно до мінських угод 57-ма державами-учасницями ОБСЄ. Місія вимагає необмеженого і, найголовніше, безпечного доступу до всіх районів зони конфлікту».

12 лютого лідери України, Франції, Німеччини і Росії домовилися про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого, а також відведення важкого озброєння від лінії розмежування. Домовленості виконуються не повністю, сторони конфлікту обвинувачують одна одну в порушенні режиму припинення вогню.