Агентство Reuters оприлюднило розслідування про російські війська в Україні

Наслідки бойових дій на Донбасі, село Логвинове неподалік Дебальцевого. Ілюстраційне фото

Інформаційне агентство Reuters оприлюднило власне розслідування, за результатами якого стверджує, що «російські солдати групами йдуть з армії через конфлікт в Україні».

«Кількість свідчень того, що в Україні воюють росіяни, зашкалює: на полях бою знаходять російське армійське озброєння, про це розповідають родини російських солдатів і українські полонені, які стверджують, що були схоплені російськими десантниками», – ідеться в повідомленні Reuters.

Журналісти наводять свідчення одного зі звільнених з лав російської армії, який служив в елітарній Кантемирівській танковій дивізії і говорив на умовах анонімності, побоюючись переслідування. Він розповів, що влітку минулого року був відправлений у Ростовську область на навчання, але замість цього опинився в Україні у складі бронеколони.

«Якийсь підполковник вже після перетину кордону сказав, що можуть посадити за невиконання наказу. Деякі (військові) стали відмовлятися далі там перебувати», – цитує Reuters слова колишнього військового.

Керівник правозахисної групи «Громадянин. Армія. Право» та член російської президентської ради з прав людини Сергій Кривенко стверджує, що командування намагається знайти якомога більше солдатів, готових їхати в Україну добровільно, «але це все одно добровольці в лапках, тому що на них чиниться серйозний тиск».

Агентство Reuters наводить кілька інших свідчень, серед яких – і про долю російського танкіста з Бурятії Доржі Батомункуєва, пораненого під час конфлікту в Україні.

США, Євросоюз та Україна звинувачують Росію в прямій підтримці сепаратистів на Донбасі зброєю та особовим складом. Москва заперечує присутність своїх військових, визнаючи водночас, що на сході України воюють «добровольці».