Обама підтримав союзників у регіоні Перської затоки

Президент США Барак Обама (в центрі) на засіданні Ради співпраці країн Перської затоки, Вашингтон, 14 травня 2015 року

Президент США Барак Обама підтвердив рішучість Вашингтона у гарантуванні безпеки союзників в зоні Перської затоки і запропонував їм розширити співпрацю в галузі протиракетної оборони, здійснення безперебійного судноплавства і захисту від кібератак з боку Ірану. Про це Обама заявив 14 травня у Вашингтоні на зустрічі з керівниками країн-членів Ради співпраці арабських держав Перської затоки.

Представники близькосхідних країн підтримали курс Білого дому на укладення ядерної угоди з Іраном.

Ці кроки, з точки зору США, покликані послабити занепокоєння Саудівської Аравії, Катару, Бахрейну, Оману, Кувейту і ОАЕ щодо наслідків можливої угоди з Тегераном про майбутнє ядерної програми Ірану.

Разом з тим Обама не відповів офіційно на пропозицію союзників про укладення повноцінного договору про оборону, який би зобов'язав США прийти їм на допомогу в разі збройного нападу Ірану. За словами Обами, у випадку, якщо держави зони Затоки стануть жертвами агресії, «США будуть готові разом з ними в терміновому порядку розглянути прийняття належних контрзаходів».

Згідно з повідомленнями американської преси, в ході переговорів Барак Обама також закликав країни регіону не починати своїх власних ядерних досліджень у відповідь на ядерну програму Ірану. Деякі з цих країн публічно заявляли, що у них має бути право володіти ядерними технологіями, які має Іран.