Сепаратисти заявляють, що не готують наступу

Едуард Басурін, архівне фото

Донецькі сепаратисти стверджують, що не мають наміру починати наступ на підконтрольну владі України частину держави.

Вести наступ «малими силами» – це все одно що самогубство, а «ми бережемо своїх людей, заявив у Донецьку Едуард Басурін, який називає себе «міністром оборони» у збройному угрупованні «ДНР», що визнане в Україні терористичним.

При цьому, передають його слова російські агентства, він знову звинуватив українських силовиків у постійних порушеннях режиму припинення вогню.

Він також стверджував, що Україна планує провокації, диверсії й теракти на окупованих сепаратистами територіях, зокрема, проти місії Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Ніяких доказів своїм словам він не навів.

Президент Петро Порошенко заявляв, що влітку на Україну може чекати новий наступ із боку агресора. Але, сказав він в інтерв’ю британській телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі» у вівторок, 19 травня, «ми не даємо їм ані найменшого шансу для провокацій: це буде повністю на їхній відповідальності».

Останніми днями чільні діячі донецьких сепаратистів кілька разів виступали з заявами, що мають намір окупувати чи, за їхніми словами, «звільнити» всю територію Донецької області, яку вони вважають «своєю».

За даними України і Заходу, останніми тижнями в окуповану частину сходу України прибувають із Росії все нові важкі озброєння і вводиться все нова жива сила, а на окупованих територіях створюються російські військові командні структури й відбуваються численні військові навчання. На думку багатьох оглядачів, це може свідчити про підготовку спільними російсько-сепаратистськими силами наступу на вільні частини території України.

Росія, попри всі докази, продовжує заперечувати взагалі свою причетність до подій на сході України.