Рада заявила про відступ від деяких положень Конвенцiї про захист прав людини

Верховна Рада України ухвалила заяву про тимчасовий відхід від деяких зобов’язань, передбачених Мiжнародним пактом про громадянськi й полiтичнi права і Конвенцiєю про захист прав людини i основоположних свобод.

Відхід від зобов’язань передбачений до повного припинення збройної агресiї Росiї. Таку постанову про заяву парламенту України пiдтримали 249 народних депутатiв.

У пояснювальнiй записцi до документа йдеться про те, що Україна змушена вдатися до такого кроку, бо не може гарантувати дотримання прав людини в повному обсязi на територiї проведення АТО «через з об’єктивну необхiднiсть вжити заходiв для вiдсiчi збройної агресiї Росії».

Як мовиться в постанові, повне припинення збройної агресiї Росії передбачає «виведення всiх незаконних збройних формувань, контрольованих Росiєю, виведення росiйських окупацiйних вiйськ, їхньої вiйськової технiки з територiї України, а також вiдновлення повного контролю Україною над державним кордоном».

«Ми маємо право як держава, щодо якої здiйснюється агресiя, на вiдступ вiд цих зобов’язань для захисту своїх громадян», – сказала вiце-спiкер Оксана Сироїд, представляючи проект заяви перед його ухваленням.

У записці до постанови необхідність її ухвалення пояснюється, зокрема, дозволом Верховної Ради на превентивне затримання в районі проведення АТО осіб, причетних до тероризму, на термін понад 72 години, що не відповідає нормам Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Крім цього, як мовиться в пояснювальній записці, не відповідає названим документам ухвалений парламентом закон «Про особливий режим в умовах надзвичайного стану або в районі проведення АТО», який передбачає передачу повноважень слідчих суддів відповідним прокурорам.

У Росії вже розкритикували документ, ухвалений Верховною Радою України. Зокрема, уповноважений з прав дитини Павло Астахов заявив, що влада Києва «здійснила гуманітарний суїцид».