Рада підтримала законопроект про державне бюро розслідувань

Верховна Рада підтримала законопроект про державне бюро розслідувань. За ухвалення документа за основу проголосували 247 депутатів за необхідних 226.

«Законопроект є остаточним формуванням архітектури силових органів країни. В 1996 році Конституція передбачила, що прокуратура не матиме слідства, але вона все ще його має. Цей закон нарешті робить з прокуратури європейський орган, який наглядає за законністю і правами держави і громадянина, а не веде політично замовлені слідства. Але, голосуючи за нього, ми залишаємо умову, що у другому читанні необхідно переглянути порядок призначення частини керівництва цього органу, а також підслідності цього органу», – сказав голова фракції «Блок Петра Порошенко» Юрій Луценко.

Державне бюро має розслідувати факти тяжких злочинів з застосуванням насилля та створення злочинних організацій. На бюро розслідувань також покладено завдання запобігання організованій злочинності, виявлення та розкриття злочинів, які скоювали і скоюють правоохоронці.

Згідно з законопроектом, для забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань утворюються територіальні управління у Львові, Хмельницьку, Миколаєві, Мелітополі, Полтаві, Краматорську та в Києві.

Робота з підготовки цього законопроекту була розпочата ще влітку минулого року.

Правоохоронний орган зі схожими функціями, зокрема боротьби з організованою злочинністю і корупцією, створювавсяще за часів президенства Леоніда Кучми. Однак, оскільки був відсутній відповідний закон, у листопаді 2000 року Національне бюро розслідувань було ліквідовано. Також була спроба створити за часів президенства Віктора Ющенка – було створено робочу групу з розроблення концепції утворення та організації діяльності Національного бюро розслідувань України, однак цей орган так і не створили.