Магера прогнозує електронне голосування на виборах в Україні через п’ять років

Your browser doesn’t support HTML5

Обрання мерів у 2 тури коштуватиме додатково кілька сотень мільйонів гривень – Магера

Електронне голосування на виборах в Україні може бути запроваджене через п’ять років – таку думку заявив в ефірі Радіо Свобода заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Таке голосування успішно діє в деяких європейських країнах, зокрема, в пострадянській Естонії, зауважив він.

Але Україна наразі до запровадження такого кроку не готова, вважає Магера. І справа не в технологічній відсталості, а в тому, що електронна форма голосування теж не застрахована від втручання фальсифікаторів результатів виборів.

«Чи прийдемо ми до неї (електронної системи)? Думаю, що неминуче прийдемо. Так само, як прийдемо свого часу до електромобілів – техніка рухається вперед, і це неминуче. Але, по-перше, до цього треба прийти вчасно. А по-друге, вивчити всі недоліки використання цієї системи на практиці. Для України зараз постали три важливі проблеми щодо застосування цієї системи. Перша – забезпечення таємниці голосування кожного виборця. Друга проблема полягає у зведенні нанівець будь-якого доступу зловмисників до такої системи. Існує ще й третя проблема – довіра виборців до можливості функціонування такої системи. Якщо всі ці три фактори складуться, як пазл, то все це буде реальним», – вважає Магера.

Повністю інтерв’ю з заступником голови ЦВК Андрієм Магерою читайте на сайті Радіо Свобода пізніше в суботу, 23 травня.