Магера: переселенці з Донбасу можуть втратити голоси на місцевих виборах

Your browser doesn’t support HTML5

Обрання мерів у 2 тури коштуватиме додатково кілька сотень мільйонів гривень – Магера

Якщо Верховна Рада терміново не вживе заходів, сотні тисяч громадян України можуть втрати право голосу на запланованих на 25 жовтня нинішнього року місцевих виборах, заявив в ефірі Радіо Свобода заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

Він звернув увагу на суперечність між чинними законами, через яку не зможуть проголосувати переселенці з Донбасу.

«Якщо говорити про місцеві вибори, специфіка їх полягає в тому, що право голосу мають лише жителі відповідних місцевостей. Для того, щоб стати жителем відповідної місцевості, треба або зареєструвати своє місце проживання, і тоді всі проблеми зникають, або другий варіант – треба вирішувати питання щодо внесення змін до закону про державний реєстр виборців і щодо виборчого законодавства, оскільки в одних законодавчих актах передбачена можливість для переселенців голосувати на місцевих виборах, зокрема, це питання стосується статусного закону про таких переселенців. Натомість, з іншого боку, в законі «Про державний реєстр виборців» і в виборчому законі таких положень немає. І в нас є суперечність принаймні між двома законодавчими актами, якщо не більшою кількістю. Тому цю проблему треба вирішити в терміновому порядку парламентаріям, і якщо вони цього не зроблять, я думаю, що будуть серйозні проблеми для голосування таких виборців», – констатував Магера.

За даними Міністерства соціальної політики України, майже 1 мільйон 300 тисяч осіб вимушено переселилися з територій, тимчасово окупованих на Луганщині й Донеччині, станом на 18 травня.

Повністю інтерв’ю з заступником голови ЦВК Андрієм Магерою читайте на сайті Радіо Свобода пізніше в суботу, 23 травня.