Росіяни позитивно ставляться до колишнього «міністра оборони ДНР» Ігоря Гіркіна – опитування

Колишній «міністр оборони» угруповання «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков)

Громадяни Росії «в цілому позитивно» ставляться до свого співвітчизника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який у травні-серпні 2014 року називав себе «міністром оборони» угруповання «ДНР». Про це пише російське видання «Коммерсант».

29% опитаних «Левада-Центром» росіян кажуть про захоплення або симпатію до лідера бойовиків, які торік захопили і контролювали місто Слов’янськ на Донеччині, 26% не можуть сказати про Гіркіна «нічого поганого», ще 26% мають до Гіркіна «нейтральне, байдуже» ставлення.

Також, за даними «Левада-Центру», 29% росіян вітали би участь у російській політиці діячів «ДНР» та «ЛНР». Водночас близько 43% росіян негативно поставилися б до активної участі цих осіб у політичному житті Росії.

«Заступник директора «Левада-центру» Олексій Гражданкін пояснив це тим, що респонденти «відчувають співчуття до населення Донбасу», але діячі ДНР і ЛНР «не сприймаються як громадяни Росії» і учасники внутрішньоросійських процесів», – пише «Коммерсант».

Україна та Захід звинувачують Росію у прямій підтримці сепаратистів на Донбасі зброєю та особовим складом. Москва заперечує ці звинувачення, кажучи, що на сході України воюють «добровольці», звільнені з лав російської армії.

Громадянин Росії Ігор Гіркін (Стрєлков) брав участь у початку на Донбасі заворушень навесні 2014 року. Нині він очолює в Росії громадський рух «Новоросія», в маніфесті якого йдеться про боротьбу за «збереження російського світу («русского мира»), за відродження великої єдиної Росії».