Командувача ОМОНу Таджикистану розшукують за зраду

Гулмурод Халімов (кадр із відео)

Таджикистан видав міжнародний ордер на розшук командира спецпідрозділу ОМОН, який приєднався до угруповання «Ісламська держава».

В офісі генерального прокурора країни повідомили, що полковника Гулмурода Халімова, який наприкінці квітня зник із країни, а згодом заявив про приєднання до ісламістського угруповання «Ісламська держава», розшукують за скоєння злочинів, зокрема, зраду і незаконну участь у військових діях.

«З корисливих мотивів він приєднався до міжнародної терористичної організації, що називає себе «Ісламською державою», – йдеться в заяві.

Як заявили в прокуратурі, Халімова «використали як актора у відео-виставі», метою якої є виправдання «жахливих злочинів» «Ісламської держави».

Халімов зник 23 квітня після того, як заявив дружині, що їде в триденне відрядження. Він очолив спецпідрозділ МВС Таджикистану три роки тому.

27 травня на відео, що з'явилося в інтернеті, Халімов розповідає, що приєднався до ісламістів на знак протесту проти політики влади. У Таджикистані, за його словами, забороняють здійснювати намаз і носити мусульманський одяг.