Міністр юстиції: епопея з КПУ закінчиться в законний спосіб

Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що епопея з Комуністичною партією України закінчиться в легальний спосіб у зв’язку з набуттям чинності так званого «закону про декомунізацію».

Усі політичні партії і громадські об’єднання мають до кінця червня цього року – протягом місяця з дня набуття чинності «закону про декомунізацію» – привести свої статути у відповідність до закону, нагадав він. Ті, хто цього не зробить, будуть заборонені в силу прямих норм закону, сказав він у четвер в інтерв’ю телевізійному «5-му каналові».

Петренко також наголосив, що суддівський корпус виявив слабкі місця, коли затягував розгляд справи щодо заборони Комуністичної партії. «Але Верховна Рада пішла шляхом, що прийняла цей закон, і ми ним скористаємося, щоб прибрати з української сучасності комуністичні та нацистські символи й ідеологію», – додав міністр юстиції.

Справа з намаганням Мін’юсту домогтися заборони Компартії через суд тягнеться з минулого, 2014 року. Позов про заборону діяльності в Україні Комуністичної партії подав у липні того року міністр юстиції Павло Петренко. У листопаді 2014 року Окружний адміністративний суд Києва зупинив розгляд позову Мін’юсту про заборону КПУ. Проте у грудні 2014 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу про зупинення провадження в цій справі і направив її до суду першої інстанції для подальшого розгляду. У лютому Окружний адміністративний суд Києва почав розгляд справи. Наприкінці березня комуністи заявили, що оскаржують підсудність судові цієї справи. Наприкінці травня Окружний адмінсуд Києва передав справу до Київського апеляційного адмінсуду.