СБУ відкриває провадження за статтею про екоцид через пожежу на нафтобазі

Під час гасіння пожежі, фото 10 червня 2015 року

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею 441 (екоцид) у зв’язку з пожежею на нафтобазі в Київській області, повідомив начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.

Ідеться про «виконання дій, які могли призвести до екологічної катастрофи», сказав він в ефірі телевізійного «5-го каналу».

Він наголосив, що в рамках цього провадження СБУ запланувала «вивчити питання щодо розміщення цієї нафтобази, дій усередині самої бази, зокрема економічну складову – продаж бензину, можливу його підробку». «Ми тільки вивчаємо це. Я ніяких висновків не роблю, висновки можуть бути тоді, коли є підозра», – сказав Вовк.

Він нагадав, що своє розслідування проводить і Міністерство внутрішніх справ, і в них уже є свої напрацювання. «Ми не дублюватимемо один одного, не конкуруватимемо один із одним, ми працюватимемо разом у різних напрямках», – запевнив чільний посадовець СБУ.

«Про те, що когось зараз притягують до відповідальності – чи то заступника генпрокурора, чи то слідчого МВС або СБУ, – не йдеться. Йдеться про те, що ці люди могли «кришувати». У нас матеріалів дуже багато, питань, прізвищ, натяків, але це тільки матеріали, оперативні дані, і навіть дані з інтернет-простору, і без їхньої перевірки робити висновки можна, але ці висновки більше політичного статусу, ніж кримінально-процесуального», – сказав Василь Вовк.

Відео: 5 канал

Пожежа на нафтобазі в селі Крячки на околиці селища Глевахи Васильківського району почалася ще в понеділок, 8 червня, і триває досі. За даними станом на п’ятницю, 12 червня, пожежа вже під контролем, останні резервуари, які ще тліють, нині охолоджують, осередків відкритого вогню немає, і рятувальники контролюють сто відсотків території бази.

Унаслідок пожежі загинули, за повідомленнями, п’ять людей, іще 15 потерпіли.