Рада підтримала у першому читанні законопроект щодо кнопкодавства

Депутати підтримали у першому читанні законопроект, який передбачає відповідальність народних депутатів за порушення вимог щодо особистого голосування. За таку ініціативу проголосували 258 депутатів.

«Прийшов час поставити крапку у цьому ганебному явищі», – сказав з трибуни один з авторів законопроекту, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

Законопроект встановлює санкції за порушення депутатом вимог щодо особистого голосування, а це: позбавлення права брати участь у засіданнях парламенту (10 чи 20 у разі повторного порушення) із одночасним позбавленням заробітної плати за цей час; втрата депутатом керівних посад у комітетах; невключення депутата до офіційних парламентських делегацій тощо. Також законопроект передбачає оприлюднення інформації про факт кнопкодавства на сайті парламенту.

Відповідно до частини 3 статті 84 Конституції України, голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто (аналогічний обов’язок закріплений статтею 47 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» і статтею 24 Закону України «Про статус народного депутата України»).

За півроку роботи парламенту активісти руху «Чесно» зафіксували щонайменше 36 випадків неперсонального голосування.