Президент Чехії виступає проти квот ЄС на мігрантів

Мілош Земан, архівне фото

Президент Чехії Мілош Земан виступив проти обов’язкових квот на прийняття мігрантів, які хоче запровадити Європейський союз для країн-членів ЄС.

«Я принципово проти мігрантських квот, які готує Європейський союз», – заявив він на засіданні парламенту країни.

На думку Земана, потрібно, щоб Чехія «в рамках своїх можливостей допомагала біженцям або на їхній землі, або ж на теренах їхніх сусідів».

Як конкретний крок на шляху допомоги біженцям він запропонував вислати до Йорданії чеський польовий шпиталь. В Йорданії зараз перебуває 600 тисяч біженців із Сирії, додав чеський президент.

Більшість чеських політиків, включно з лідером владної коаліції, головою партії соціальних демократів, прем’єром Богуславом Соботкою підтримує позицію Мілоша Земана у ставленні до мігрантських квот ЄС.

Натомість голова чеської опозиційної партії християнських демократів-народовців KDU-ČSL Павел Белобрадек вважає, що в Чехії є місце для біженців.

«Це мають бути люди, які хотітимуть у нас жити, поділяти наші цінності і спосіб життя, будуть здатні увійти до нашого суспільства, ідентифікуються з демократією, свободою слова і віросповідання, визнаватимуть рівність перед законом – таких ми вітаємо. Наприклад, біженців з України чи сирійських або іракських християн», – вважає чеський політик.

У Євросоюзі збираються запровадити норму, за якою мігрантів, що масово прибувають до південних країн союзу, в першу чергу Італії і Греції, мають розподіляти по всіх країнах-членах.