США обіцяють підтримати посилені сили швидкого реагування НАТО

Аштон Картер, архівне фото

Міністр оборони США Аштон Картер заявляє, що Сполучені Штати Америки зроблять значний внесок у сили швидкого реагування НАТО, які планують значно розширити й посилити.

Зокрема, США нададуть цим силам свої війська спеціального призначення, розвідувальні дані, а також інші передові військово-технічні можливості, сказав американський міністр у понеділок, перебуваючи в місті Мюнстері в Німеччині.

За його словами, США надають таку підтримку, бо, як і протягом попередніх десятиліть, «глибоко віддані справі оборони Європи».

Раніше в понеділок, 22 червня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ повідомив про плани Північноатлантичного союзу зміцнити колективну оборону, щоб уможливити швидше й дієвіше реагування на можливі виклики.

Як повідомив він на прес-конференції у Брюсселі, на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в середу й четвер, 24 і 25 червня планують схвалити посилення сил швидкого реагування НАТО, в тому числі розширення їхньої чисельності більш як удвічі, до 30–40 тисяч осіб, і прискорити ухвалення рішень про їхнє розгортання в разі потреби, а також поліпшити координацію тилового забезпечення військ.

Також він повідомив, що в НАТО посилюють і передові сили високої готовності – приблизно 5-тисячне угруповання військ зі складу сил швидкого реагування, яке буде здатне розгорнутися протягом лічених днів.

Окупацію Росією українського Криму і її агресію на сході України в Північноатлантичному союзі сприймають як потенційну загрозу і його членам, у першу чергу східноєвропейським, які межують із Росією – країнам Балтії чи Польщі. Через це в НАТО останнім часом ухвалили вже низку рішень із метою посилити обороноздатність союзу на випадок можливого нападу Росії.