Уряд планує підготувати доручення щодо видобутку бурштину – Аваков

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє про домовленість із керівництвом уряду винести на найближче засідання питання про вжиття заходів для врегулювання ситуації з видобутком бурштину в Україні. Про це Аваков написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Ми обговорювали це з прем’єром на вихідних і, я знаю, що прем’єр на найближчий Кабмін виносить в межах своєї компетенції пакет доручень щодо врегулювання ситуації, але це тактика і напівзаходи. Потрібно законодавче рішення», – заявив Аваков.

За словами Авакова, в Україні триває справжня «бурштинова лихоманка», яка не приносить, однак, користі для державного бюджету.

«При ринку продажів видобутого бурштину, за скромними оцінками, в 500 мільйонів доларів на рік збори в бюджет – нуль», – написав Аваков.

На Волині, частково у Житомирській області, але головним чином – на Рівненщині нині триває так звана «бурштинова лихоманка». Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення.