СБУ повідомила про припинення діяльності «секти догналітів»

Емблема Служби безпеки України

На Львівщині СБУ, прокуратура, міліція та міграційна служба припинилидіяльність представників незареєстрованої організації під назвою «Українська правовірна греко-католицька церква», яка діяла під керівництвом іноземних громадян. Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

«Керівники цієї структури поширювали заклики сепаратистського змісту, підбурювали до релігійної нетерпимості до інших конфесій. Іноземці схвалювали терористичну діяльність так званих «ЛНР» і «ДНР», намагалися вести антиукраїнську пропаганду. Зокрема, вони оприлюднили в мережі Інтернет низку звернень до керівництва Росії з проханням «ввести іноземні війська на територію України», – ідеться у повідомленні.

Силовики провели обшуки за місцями зібрань прихильників організації. У спеціально обладнаній схованці, повідомляють в СБУ, «виявлено підроблену печатку УГКЦ та «флешки» із матеріалами щодо діяльності незареєстрованої структури».

Щодо трьох затриманих громадян Словаччини складені адміністративні протоколи, їх видворили з території України та вирішили заборонити їмв’їзд в Україну надалі. Ще двоє іноземців, у яких були відсутні паспорти, затримані в адміністративному порядку для встановлення їхніх осіб і наступного видворення з України.

На початку 2014 року, під час подій на Майдані представники організації «Українська правовірна греко-католицька церква» на чолі з громадянином Словаччини на прізвище Догнал зверталися до Міністерства культури України з листом, у якому скаржилися на встановлений у центрі Києва молитовний намет. Тоді заступник міністра Кохан закидав офіційно зареєстрованій Українській греко-католицькій церкві «порушення вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації» і стверджував, що це «може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».