У Києві Богдан Жолдак презентує кіноповість «Укри»

Your browser doesn’t support HTML5

Богдан Жолдак презентує кіноповість «Укри»

Письменник і сценарист Богдан Жолдак у четвер, 2 липня, презентував у Києві нову книгу – кіноповість «Укри». Це історія про сучасну війну, героями якої стали учасники військових дій на Донбасі. Книгу видало видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га».

«По рукопису, який Богдан передав у видавництво, я бачив, що він писав його дуже швидко, там було багато недописаних слів, іноді треба було узгоджувати роди. Я бачив, що він дуже квапився, щоб не втратити мить натхнення», – розповідає видавець Іван Малкович.

«Укри» розпочалися із серії публікацій у «Літературній Україні». Саму ж книгу, за словами Богдана Жолдака, видали дуже швидко. Іван Малкович пригадує: дуже переживав через назву – боявся, що поки видасть кіноповість, «Украми» назвуть якусь іншу книгу.

Між видавцем і автором виникали суперечки – перший варіант кіноповісті довелося сильно правити.

«Малкович сказав мені: ти написав таку дієву книгу, але мова у тебе дуже закручена. Письменники люблять різні слівця, синтаксичні звороти. А він сказав, що люди не будуть читати ці словеса. Я дуже образився. Утім, за два дні до мене дійшло, що він мав рацію. Більше того, він її так спростив, що потім вставляв назад деякі слова», – розповідає Богдан Жолдак.

Окрім того, письменник каже, що були складнощі із термінологією, адже, коли писав книгу, уже спілкувався з бійцями АТО. Богдан Жолдак вважає, що головна сила книжки – це гумор. Її герої чимось нагадують козаків, які навіть у найжахливіших ситуаціях кепкували над ворогом, каже він.

Окрім того, «Укри» – це властива для Богдана Жолдака реакція на події, що відбуваються. На закиди про те, що використання теми війни – це кон’юнктура, письменник відповідає, що наразі інші теми видаються йому набагато менш актуальними.

Украми почали називати українців сепаратисти на Донбасі, під час конфлікту, який триває від квітня 2014 року.