В Афганістані повідомили про ліквідацію чільних діячів «Ісламської держави»

Шахідулла Шахід, архівний відеокадр

Національне управління безпеки Афганістану повідомило про ліквідацію трьох чільних регіональних діячів екстремістського угруповання «Ісламська держава» в результаті повітряного удару на сході країни.

Як мовиться в повідомленні, внаслідок удару у провінції Нанґаргар, завданого у вівторок, 7 липня, були вбиті лідер угруповання, відповідальний за Афганістан, Пакистан і частини інших сусідніх держав, а також начальник бойових операцій «Ісламської держави» в Афганістані разом із його заступником.

Головний зі знищених, маулаві Шахідулла Шахід, був провідником відділку «Ісламської держави» в так званому «регіоні Хорасан», до якого це угруповання нині залічує Афганістан, Пакистан і деякі частини ще кількох сусідніх держав. Раніше він був офіційним речником пакистанського руху «Талібан», але таліби в Пакистані виключили його зі своїх лав у жовтні 2014 року, коли той став першим серед них, хто публічно поклявся у вірності «Ісламській державі».

Також унаслідок удару були вбиті начальник бойових операцій «Ісламської держави» в Афганістані Ґуль Заман Фатех і його заступник Джагадьяр, заявляють афганські посадовці.

Екстремістське угруповання «Ісламська держава», яке захопило значні території в Іраку й Сирії, намагається поширити діяльність і на інші держави ісламського світу з метою встановити там свою державу-«халіфат» на щонайсуворіше трактованих засадах консервативного сунітського ісламу.