Івано-франківські депутати закликали жителів не піддаватися на провокації

Представник МВС на місці стрілянини біля Мукачева, 13 липня 2015 року

Депутати Івано-Франківської міської ради вимагають об’єктивного розслідування подій в Мукачеві на Закарпатті і покарання винних. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, в ухваленому сьогодні на сесії міської ради зверненні до президента України і голови Верховної Ради, зокрема, йдеться, що «жодна депутатська недоторканність чи політична протекція не можуть стати перешкодою у покаранні винних,… бездіяльність правоохоронних органів провокує безлад і самосуди».

Депутати також закликали жителів міста «зберігати спокій і не піддаватися на різноманітні провокативні дії, спрямовані на дестабілізацію українського суспільства».

Тим часом, місцевий «Правий сектор» висунув керівництву обласної міліції дві вимоги: зняти блокпости озброєної автоматами міліції і відкликати працівників міліції Прикарпаття з Мукачева, якщо вони там є.

У міліції заявили, що не можуть коментувати, чи беруть івано-франківські правоохоронці участь в спецоперації, бо «не мають інформації». Щодо блокпостів, то як повідомив керівник управління громадської безпеки управління МВС України в Івано-Франківській області Михайло Кушнірик, вони стояли в області і до подій в Мукачеві, тепер дещо збільшена їх кількість і вони посилені «певною кількістю особового складу».

У міліції ситуацію в області називають стабільною.

11 липня в Івано-Франківську «Правий сектор» провів невеликий пікет біля приміщення управління МВС в області, 12 липня провели акцію протесту перед адмінбудинком, а згодом на 12 годин перекрили центральну вулицю Грушевського, «щоб активізувати громаду».

У «Правому секторі» повідомили, що проводитимуть безстрокові мирні заходи і акції протесту, основними об’єктами пікетування будуть приміщення обласної держадміністрації та УМВС.

11 липня вдень у Мукачеві Закарпатської області виникла стрілянина. За повідомленнями місцевих ЗМІ, конфлікт виник між «Правим сектором» і людьми з оточення депутата Верховної Ради Михайла Ланя. Загинули щонайменше троє людей, поранених – близько десятка.

Нині в області триває спецоперація блокування, роззброєння і «затримання банди, яка здійснила напад на цивільний об’єкт у Мукачеві». Служба безпеки України та Міністерство внутрішніх справ пообіцяли членам «організованого злочинного угруповання, яке 11 липня в місті Мукачеві здійснило тяжкі злочини із застосуванням зброї», об’єктивне розслідування справи й вимагають від них скласти зброю і здатися.