Малайзійський «Боїнг» збили сепаратисти російською ракетою – CNN про проект звіту розслідування

На місці збиття літака, фото 20 липня 2014 року

Американська телекомпанія CNN повідомила, що, за її даними, у проекті звіту за результатами розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» минулого року над Донбасом мовиться, що це зробили «проросійські сепаратисти».

«Звіт звинувачує у збитті літака російську ракету» – так названий матеріал про деякі подробиці документа, які CNN переказали два окремі неназвані джерела, що бачили цей проект.

Як мовиться в повідомленні, кількасотсторінковий проект звіту Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів містить, серед іншого, похвилинний розпис того, як відбувався політ літака, дані про точний тип ракети, якою його збили, про її траєкторію і про те, хто контролював місце її пуску, і складає вину за збиття на «проросійських сепаратистів».

За даними джерел CNN, частину вини складено також на авіакомпанію Malaysian Airlines, яка недостатньо взяла до уваги небезпеку польотів у зоні бойових дій.

Інших подробиць проекту звіту телекомпанія не наводить. У повідомленні CNN, зокрема, нічого не згадано з приводу припущень, які лунали напередодні, що певну вину можуть визнати й за Україною, яка не закрила повністю повітряний рух у регіоні. Також, крім заголовку матеріалу, де згадано «російську ракету», в ньому не сказано, чи йдеться у звіті про причетність Росії до збиття літака.

Цей проект уже розісланий для ознайомлення й коментування низці органів авіаційної безпеки різних країн світу та іншим причетним (таким, як виробникові літака, компанії «Боїнг»), але наразі є конфіденційним і не має розголошуватися. Офіційна публікація остаточної версії звіту очікується в першій половині жовтня.

У той час як низка країн пропонує створити міжнародний суд під егідою ООН для переслідування винних у збитті літака, Росія виступає категорично проти цього. При цьому Росія заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону, яка нібито збила літак своїми зенітно-ракетними комплексами чи й бойовими літаками. При цьому в Москві вже кілька разів вдавалися до фальсифікацій, що мали б на меті «обґрунтувати» такі звинувачення. У світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу з ЗРК «Бук», привезеного з Росії й потім поверненого туди, і питання тільки в тому, чи на кнопку пуску тиснули сепаратисти, чи штатний російський екіпаж установки, що міг прибути разом із нею.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі в Нідерландах триває два слідства: крім згаданого, окрему кримінальну справу, що має на меті визначити винних, розслідує прокуратура, яка, ймовірно, назве підозрюваних після звіту Ради розслідувань із питань безпеки.