Уряд: в Україні посилять боротьбу із материнською смертністю

(©Shutterstock)

Міністерство охорони здоров’я України впроваджує нову систему конфіденційного дослідження випадків материнських смертей в Україні, яка дасть можливість детально аналізувати усі етапи послідовності надання допомоги жінці до і під час пологів. Сьогодні в МОЗ України відбулася її офіційна презентація для регіональних фахівців в області акушерства і гінекології.

Принцип системи – виявлення причини смерті кожної жінки шляхом анонімного анкетування усіх, «хто був учасником конкретного випадку», заявила Гунта Лаздане, програмний менеджер регіональний радник із сексуального та репродуктивного здоров’я з Регіонального Європейського бюро ВООЗ.

МОЗ України спільно з міжнародними партнерами заявляє, що це допоможе суттєво знизити рівень материнської смертності в Україні і покращити здоров’я матерів і дітей.

«Міністерство охорони здоров’я завжди приділяло особливу увагу здоров’ю матерів і дітей. Динаміка зниження материнської смертності в Україні позитивна, але нестабільна. Для ефективного покращення материнського здоров’я необхідно найперше зрозуміти проблеми, які стоять на нашому шляху. Сьогодні ми робимо ще один крок вперед у цьому напрямку», – заявив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський.

За даними Міністерство охорони здоров’я України, станом на 2014 рік показник материнських втрат від початку реформи медичного обслуговування знизився на 21 відсоток.