Мін’юст заборонив комуністам брати участь у виборах

(©Shutterstock)

Міністр юстиції Павло Петренко заявляє, що своїми наказами анулював статус і права партій Комуністичної партії України, Компартії (оновленої) та Комуністичної партії робітників і селян.

За словами Петренка, після ухвалення закону про декомунізацію була створена незалежна комісія, яка протягом місяця проводила перевірку на відповідність трьох комуністичних партій в Україні. «На основі висновків комісії я підписав три накази, які визначають, що компартії України, зокрема, в своїй діяльності, в найменуванні, у символіці, статуті та програмі не відповідають вимогам частини 2 статті 3 закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки». Ця політична сила і дві інші комуністичні партії з сьогоднішнього дня не можуть бути суб’єктом виборчого процесу та не можуть брати участь у політичному житті країни», – заявив Петренко.

Міністр додав, що зараз ці партії залишаються юридичними особами, хоч і без статусу учасників політичного процесу, а їхня реєстрація в Державному реєстрі політичних партій може бути скасована тільки після відповідного рішення суду. Він наголосив, що Мін’юст доведе процес заборони всіх компартій до логічного завершення й ухвалення відповідного судового рішення.

Лідер КПУ Петро Симоненко розкритикував рішення Мін’юсту, але заявив, що воно не вплине на плани комуністів брати участь у виборах. «Комуністи братимуть участь у виборах», – заявив Симоненко.

Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня 2015 року.

Справа з намаганням Мін’юсту України домогтися заборони Компартії через суд тягнеться з минулого, 2014 року. Позов про заборону діяльності в Україні Комуністичної партії подав у липні того року міністр юстиції Павло Петренко. У листопаді 2014-го Окружний адміністративний суд Києва зупинив розгляд позову Мін’юсту про заборону КПУ. Проте у грудні 2014 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу про зупинення провадження в цій справі і направив її до суду першої інстанції для подальшого розгляду. У лютому Окружний адміністративний суд Києва почав розгляд справи. Наприкінці березня комуністи заявили, що оскаржують підсудність судові цієї справи. Наприкінці травня Окружний адмінсуд Києва передав справу до Київського апеляційного адмінсуду.