КСУ завершив слухання щодо змін до Конституції в частині децентралізації

(©Shutterstock)

Конституційний суд України завершив своє письмове слухання справи за зверненням Верховної Ради України щодо висновків про відповідність закону змін до Конституції в питанні децентралізації влади.

«Усі матеріали, які поступили на цей час до Конституційного суду України і які можуть бути озвучені у цій частині пленарного засідання, я довів до вашого відома. Всі вони є у справі, є у кожного судді, тому я не бачу необхідності у ще якихось додаткових матеріалах. Всі основні суб’єкти надали свої пояснення. Відповіді від Кабінету міністрів і від громадської організації очікуються якнайшвидше, можливо вже сьогодні», – сказав суддя Михайло Гультай.

Your browser doesn’t support HTML5

Конституційний суд перейшов до децентралізації, незважаючи на аварію головуючого

Зі свого боку, головуючий суддя Василь Бринцев вніс пропозицію визнати дослідження матеріалів справи у відкритій частині, за що судді проголосували одноголосно.

Висновок щодо відповідності запропонованих змін про децентралізацію вимогам статей 157 і 158 Конституції України у Конституційному суді оголосять згодом.

Вранці стало відомо, що головуючий суддя Конституційного суду Юрій Баулін, який попередньо мав проводити засідання, потрапив у ДПТ на Полтавщині. Внаслідок цієї дорожньо-транспортної пригоди 2 осіб загинули та 4 травмовано. Сам Юрій Баулін перебуває у реанімації однієї з місцевих лікарень. Саме тому замість нього засідання провів Василь Бринцев.

16 липня парламент проголосував за направлення на розгляд Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації, віддавши за це 288 голосів. Після висновків Конституційного суду законопроект знову направлять у Верховну Раду, де для його ухвалення необхідно буде не менше 300 голосів.