«Справа Сенцова-Кольченка»: адвокат переказав зізнання свідка про тортури

Адвокат Олександр Попков

Геннадій Афанасьєв, основний свідок звинувачення проти українських громадян Олега Сенцова та Олександра Кольченка, розповів про тортури, яких він зазнав у кримському управлінні російського ФСБ у рамках розслідування справи так званих «кримських терористів». Слова Афанасьєва у середу, 5 серпня, передав адвокат Олександр Попков, який відвідав його в СІЗО-4 російського Ростова-на-Дону, де слухається справа Сенцова-Кольченка.

За словами адвоката, Афанасьєва затримали люди у масках 9 травня, коли він йшов на парад. Невідомі вдарили його кілька разів, заштовхали у машину і довго возили по місту. Викрадачі вимагали від Афанасьєва дати свідчення проти Олега Сенцова та інших людей.

Потім Афанасьєва у наручниках і з мішком на голові привезли додому, кинули на підлогу і нібито почали проводити обшук, під час якого було вилучено дорогу фотоапаратуру, яка зникла.

Потім, як розповів адвокат зі слів Афанасьєва, затриманого привезли в управління ФСБ у Сімферополі, до слідчого Бурдіна, який запропонував йому «по доброму» визнати провину у двох епізодах – підрив пам’ятника Леніну і меморіалу «Вічний вогонь».

Коли Афанасьєв заявив, що не має до цього відношення і не розуміє про йдеться, його відвели на другий поверх в управлінні ФСБ і почали бити й катувати. Били у присутності слідчого Бурдіна та оперативників. За словами адвоката Попкова, на тілі Афанасьва залишилися побої на грудях і животі, відомості про які, однак, не були занесені в протоколи.

За словами Попкова, після заяв Афанасьєва, який під час суду над Сенцовим і Кольченком відмовився від своїх попередніх свідчень і заявив про примус з боку слідства, йому погрожували, обіцяючи направити відбувати термін покарання у колонію з важкими умовами проживання: «До нього у слідчий ізолятор приїхав співробітник ФСБ Олександр з Москви. Він сказав: «Ти повинен підтвердити свої свідчення і все буде нормально». Йому спочатку обіцяли 5-7 років, він вийде по УДЗ або буде помилуваний через кілька років. «Якщо відмовишся, – поїдеш на Північний полюс до білих ведмедів. Тобі відступати нікуди».

Афанасьєв, за словами адвоката, готовий понести відповідальність за свої хуліганські дії, проте категорично відкидає звинувачення у тероризмі. Днем раніше Афанасьєва відвідали у ростовському СІЗО члени Громадської наглядової комісії регіону. Засуджений передав правозахисникам заяву про погрози і тортури, яких він зазнав.